Η στήλη του πολίτη
Πλαστική σακούλα με 0.04 ευρώ ή δωρεάν

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

 

Πλαστική σακούλα με 0.04 ευρώ ή δωρεάν; Η πλαστική σακούλα με χρέωση δεν είναι μονόδρομος και οι καταναλωτές δεν είναι πάντα υποχρεωμένοι να πληρώσουν.

 

Η σακούλα δεν χρεώνεται ούτε στη λαϊκή αγορά, ούτε και στο περίπτερο, ενώ υπάρχει μια σειρά από σακούλες που εξαιρούνται και με τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφοδιάζονται τα καταστήματα.

 

Ποιες σακούλες δεν χρεώνονται

 

Οι καταστηματάρχες που θέλουν σαφώς να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να μην τους χρεώσουν, προμηθεύονται σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές. Επιπλέον με αυτήν την κίνηση απαλλάσσονται και από την υποχρέωση να εντάξουν έναν επιπλέον κωδικό στην ταμειακή μηχανή.

 

Δωρεάν είναι και οι πλαστικές σακούλες που είναι βιοαποδομήσιμες /λιπασματικές, δηλαδή αυτές που μετά από λίγο καιρό «διαλύονται».

 

Δεν χρεώνονται οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.

 

Πόσο κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες 

 

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Για το 2018 οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 22,5 έως 31,5 ευρώ για το 2019.

 

Μάλιστα θα υπάρχει και ειδικό τέλος για τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, στο οποίο θα μπαίνει «καπέλο» ΦΠΑ 24% και το οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά στην απόδειξη των ταμειακών.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS