δημοτικά
Επιστολή Φιλίππου για τις καθυστερήσεις στα έργα

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

 

Ενημερωτική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, παρακάμπτοντας την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου (? ! ).

 

Με την επιστολή του τους ενημερώνει για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην Ανατολική Αττική λόγω της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά και για τις επιπτώσεις αυτών των καθυστερήσεων.

 

Ο κ. Φιλίππου, παραθέτει τα παραδείγματα δύο μεγάλων έργων που έχουν καθυστερήσει ή δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες, όπως είναι το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας αντίστοιχα, έργα η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη γενικότερη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Μάλιστα, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της αποχέτευσης Κορωπίου - Παιανίας» τονίζει πως έχει καθυστερήσει για περισσότερα από τρία χρόνια με απόλυτη ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

με το παρόν και με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις καθυστερήσεις έργων λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο και αφορά και την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, με υπαιτιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθυστερήσεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη και τη χρηματοδότηση των έργων αλλά και στις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη της περιοχής.

 

Προς επίρρωση αυτού, σας παραθέτω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων:

 

Α. Αναφορικά με το έργο «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών    Κορωπίου - Παιανίας» (ΚΕΛ), συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000€, σας γνωρίζουμε ότι έχει καθυστερήσει για περισσότερα από τρία χρόνια με απόλυτη ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Και αυτό γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς - αδικαιολόγητα κατά την προσωπική μου άποψη - τις εργασίες/ έρευνες με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος καταλογισμού του έργου, να συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ισχύουσα αποχετευτική μέθοδο (βόθροι) και κυρίως να πληρώνει η χώρα πρόστιμα λόγω απουσίας αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή.

 

Β. Όσον αψορά στο έργο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλαιός Φώκαιας», ενώ έχει δημοπρατηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2014 και έχει εγκριθεί ειδικό κονδύλι για τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ουδέποτε - παρά τις συνεχείς πιέσεις μας - ξεκίνησε τις έρευνες ούτε μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε τις εργασίες υλοποίησης του έργου. Λόγω αυτής της καθυστέρησης το έργο κινδυνεύει με απένταξη, ο δε ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να εγείρει αιτιάσεις αποζημίωσης επειδή δεν του επιτράπηκε να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών και την υλοποίηση του έργου.

 

Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά ακόμα τέτοια παραδείγματα, θεωρώ όμως ότι οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αρκούν για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που προκαλεί αξιοσημείωτες καθυστερήσεις ή ακόμα και ματαιώσεις έργων. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμο πιστεύω να υπάρξουν κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κανόνες - πάντοτε εντός νομικού πλαισίου - και προς τη συγκεκριμένη Υπηρεσία ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Επισημαίνω δε ότι για τις καθυστερήσεις που προκύπτουν συνήθως προτάσσονται επιστημονικοί λόγοι, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υπερβολικοί και δεν δικαιολογούν τη μεγάλη χρονοτριβή που παρατηρείται.

 

Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

 

 

Πέτρος Φιλίππου

 

Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής - Αρχαιολόγος

 


Από: Γιάννης Πρόφης
 Μπράβο Πέτρο! Ως αρχαιολόγος που είσαι και σύ, ξέρεις κάτι περισσότερο από εμάς. Ο λόγος σου έχει βαρύτητα. Νομίζω ότι εκφράζεις την πλειοψηφία των πολιτών.
Από: Κάτοικος Αναστασίου Ντουνη.
 Ηθικό δίδαγμα Πέτρο
Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη.
Αργά το κατάλαβες, μάλλον.
Οι φωνές στο Δημοτικό Μέγαρο Κορωπίου σε αφύπνισαν;
Από: Νυφίτσα
 Μπράβο Πέτρο.
Έτσι σε γνωρίσαμε , έτσι σε θέλουμε.
Βρες μπροστά και άσε τα αρχηγικά παιχνίδια της Δούρου.
Από: Συκιά
 Όταν κάτι πάει στραβά, ρίξε την ευθύνη αλλού.
Από: Ronaldo
 O Κιούσης στο Κορωπί θα μας κάνει καμία ενημέρωση; Μετά τα πανηγύρια του 2013 για την έναρξη του έργου, απόλυτη μουγκαμάρα.
Θα τελειώσει η θητεία του το 2019 και ακόμα αποχέτευση δεν θα έχουμε...
Από: Marion Cobretti
 Καλά ρε Ronaldo της κακιάς στιγμής, τι κάνει παραπάνω ο Πέτρος Φιλίππου με την δημοσίευση της επιστολής στο Πρωθυπουργό; Δεν μας ενημερώνει; Μήπως νομίζεις ότι σου προτείνει συνταγή για κουνέλι με μακαρόνια;
Φρόντισε επιπλέον να μάθεις ιεραρχικά πως ο Φιλίππου είναι παραπάνω σαν αντί-Περιφερειάρχης από τον Κιούση που είναι Δήμαρχος Κορωπίου.
Από: Who is who
 Πέτρο έκανες τη ...μισή δουλειά.Η άλλη μισή είναι να κάνεις αναφορά στον Εισαγγελέα για την απόδοση ΕΥΘΥΝΩΝ,όπως έχεις ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ως δημόσιος λειτουργός.Μόνον έτσι καταλαβαίνουν!
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS