δημοτικά
Ενημέρωση - παρωδία για την αποχέτευση

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

 

Η πρώτη συνεδρίαση για το 2018 της επιτροπής παρακολούθησης υλοποίησης του έργου για την αποχέτευση των περιοχών Κορωπίου – Παιανίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική αποτίμηση του έργου και εκτενής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών αλλά και για τα προβλήματα που εντοπίζονται και καθυστερούν την ολοκλήρωσή του. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 124.890.213,00€ (συμβασιοποιημένος προϋπολογισμός: 105.967.323,34€) που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις από το Δασαρχείο, την Κτηματική Υπηρεσία, την Αρχαιολογία και τις απαλλοτριώσεις του έργου, συμπέρανε ο κ. Φιλίππου.

 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο εσωτερικό δίκτυο του Δήμου Κρωπίας (αγωγοί συνολικού μήκους 79 χλμ.) έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98% (ήτοι 77,5 χλμ αγωγών). Σχετικά δε με τους συλλεκτήριους αγωγούς που αποτελούν τους κύριους αγωγούς τροφοδότησης του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου έχει γίνει έως σήμερα απορρόφηση ποσοστού 91,5%. Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης εργασιών στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου, έχουν μέχρι σήμερα εκτελεστεί οικοδομικές εργασίες ποσοστού 70%, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και απορρόφησης για τους αγωγούς διάθεσης (αγωγοί μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και το ΚΕΛ Μαρκοπούλου στον υποθαλάσσιο αγωγό) είναι σήμερα στο 87%.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι καθυστερήσεις εντοπίζονται στη διάνοιξη – κατασκευή της μικροσήραγγας διέλευσης του αγωγού διάθεσης ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) στη Βραυρώνα και στο ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία για τον υποθαλάσσιο αγωγό λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών αδειών.  Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι προσπάθειες να αρθούν οι δυσκολίες και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν τόσο από το Δασαρχείο όσο και από την Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής. Από την πλευρά του Δασαρχείου υπήρξε δέσμευση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες για τη σήραγγα στη Βραυρώνα ενώ και στο θέμα των απαλλοτριώσεων θα δοθεί λύση προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες από την Κτηματική Υπηρεσία για τον υποθαλάσσιο αγωγό.

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρις Ευαγγελίου ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή σύμβουλος Καίτη Θεοχάρη, από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ο Γενικός Δ/ντης Ανάπτυξης & Παραγωγής Έργων Κων/νος Βουγιουκλάκης και η βοηθός Γεν. Δ/ντρια Στέλλα Ράπτου, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κρωπίας Σπύρος Σιούντρης, η Αναπλ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Θεοδώρα Αραμπατζή, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ο μηχανικός - επιβλέπων του έργου Παρασκευάς Αναστασάκης, από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής οι κυρίες Μαρία Μίσκα (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη) και Γεωργία Κονδύλη, από το Δασαρχείο Πεντέλης ο Θανάσης Ρέππας (Δασάρχης) και η Χρυσή Κύρκου καθώς και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας του έργου.

 

Ένα έργο Παρωδία

 

Ένα έργο που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών Κορωπίου και Παιανίας, έχει καταντήσει παρωδία.

 

Οι πολίτες, που συνεχίζουν να ρίχνουν τα λύματά στους βόθρους ή ακόμα και στους δρόμους (οι ανεύθυνοι), ακούνε κάθε φορά, από υπεύθυνα χείλη, ότι το έργο θα τελειώσει σύντομα, όταν θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2015!

 

Αν και όπως ενημέρωναν οι εμπλεκόμενοι (Φεβρουάριος 2016) ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έως τις 7 Απριλίου 2017, κυρίως λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών, και θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία έως τις 7 Απριλίου 2018.

 

Αν και όπως ενημέρωναν οι εμπλεκόμενοι (Μάιος 2017) ότι το εσωτερικό δίκτυο του Δήμου Κρωπίας (αγωγοί συνολικού μήκους 79 χλμ.) έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%. Όσον αφορά στους συλλεκτήριους αγωγούς που αποτελούν τους κύριους αγωγούς τροφοδότησης του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου έχει γίνει έως σήμερα απορρόφηση ποσοστού 83%. Απομένει η κατασκευή της δίδυμης μικροσήραγγας πλησίον του Αεροδρομίου, η τοποθέτηση του αγωγού στον παράδρομο της Αττικής Οδού (μετά τον κόμβο της εξόδου Τοπικές Οδοί), καθώς και το τμήμα που διέρχεται διαμέσου τεχνικού στη νότια τάφρο του αεροδρομίου. Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης εργασιών στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες ποσοστού 70%, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και απορρόφησης για τους αγωγούς διάθεσης (αγωγοί μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και το ΚΕΛ Μαρκοπούλου στον υποθαλάσσιο αγωγό) είναι σήμερα στο 64,5%.

 

Αν και όπως ενημέρωναν οι εμπλεκόμενοι (Μάιος 2017) ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι καθυστερήσεις οφείλονται στα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, καθώς και στη σημαντική χρονοτριβή στη διάνοιξη – κατασκευή της μικροσήραγγας διέλευσης του αγωγού διάθεσης ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) στη Βραυρώνα και στο ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία για τον υποθαλάσσιο αγωγό λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών αδειών.

 

Εάν συγκριθούν τα ποσοστά ολοκλήρωσης του 2017 και του 2018, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα πρέπει να νοιώθουμε πολύ αισιόδοξοι εάν ελπίζουμε ότι η αποχέτευση θα λειτουργήσει απρόσκοπτα μέχρι το 2020!

 


Από: Διονύσης Κερασιώτης
 Σε οποιοδήποτε σοβαρό οργανισμό, για ένα έργο στο οποίο ο αρχικός χρόνος υλοποίησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και τρέχουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχαν ζητηθεί ευθύνες, θα «είχαν πέσει κεφάλια».

Εδώ τόσο η πολιτική όσο και η υπηρεσιακή ηγεσία του Δήμου και της Περιφέρειας συνεδριάζουν για να κάνουν διαπιστώσεις και ασχολούνται ακόμα (7 χρόνια μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης του έργου) με έκδοση αδειών για την εκτέλεση εργασιών και απαλλοτριώσεις (!).
Από: Η σοφή κουκουβάγια
 Σε ποιο τομέα Διονύση ισχύει αυτο;
Σε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό;
Από: ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ
 ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΕΓΑΛΕ ΕΓΡΑΨΕΣ . ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ !
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS