Κορωπί
Ποιοι έκαψαν το Κορωπί;

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για την 73η επέτειο από την καταστροφή του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορωπίου την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της ιστορικής έρευνας που έκανε ομάδα πέντε εθελοντών δημοτών, τα οποία έδειξαν τους δράστες της καταστροφής του Κορωπίου 73 χρόνια πριν.

 

Η ομάδα, αποτελούμενη από τους: Γιώργος Κόλλιας μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, Νικόλαος Λάζαρης αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Ντούνης αντιναύαρχος ε.α., Τάκης Πρόφης οικονομικός σύμβουλος και Θανάσης Πουλάκης ταξίαρχος Ε.Σ. ε.α. συνέλλεξε στοιχεία, από μαρτυρίες Κορωπιωτών, Γερμανικά, συμμαχικά και άλλα αρχεία.

 

Ακολουθεί το άρθρο με τα συμπεράσματα των πέντε ερευνητών:

 

Ποιοι έκαψαν το Κορωπί;

 

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε μια άλλη άποψη που παρουσίασε την εγκληματική πράξη, σαν αποτέλεσμα κατοχικής εμφυλιοπολεμικής διένεξης με την συμμετοχή «γερμανοντυμένων». Η άποψη αυτή, του τοπικού ιστορικού ερευνητή κ. Θωμά Πρόφη, υποστηρίζει:

 

« Οι ενισχύσεις που ήλθαν στο Κορωπί και κτύπησαν τους ελασίτες, ήταν από το στρατόπεδο των ταγμάτων ασφαλείας κοντά στην Παιανία...»

 

Ήταν «Χ, μεταλλαγμένοι σε χίτες ταγματασφαλίτες, διάφοροι εθνικιστές του 1ου Συντάγματος του Σπηλιωτόπουλου και άνδρες της ειδικής ασφάλειας...»

 

Ήταν «διατεταγμένη, από τον στρατιωτικό διοικητή Π. Σπηλιωτόπουλο,  επιχείρηση  εκκαθάρισης  του  χωριού  από  εαμικούς και ελασίτες... ....επιβολή της τάξης και αμείλικτη τιμωρία «αναρχικής εκδήλωσης» που στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια ειρηνική παρέλαση ελασιτών και μόνο...»

 

«....οι Γερμανοί δεν συμμετέχουν στα γεγονότα του Κορωπίου, πλην ενδεχομένως μιας ομάδας που βρισκόταν σε επαφή με τα αποσπάσματα Ζάγκλη και έδρασε περιστασιακά...»

 

Δηλαδή, την καταστροφή την έπραξαν, είτε τμήματα της δοσίλογης κατοχικής κυβέρνησης ή/και ελληνικών εθνικιστικών οργανώσεων, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, τότε διοικητού της Στρατιωτικής Διοίκησης Αττικής, που είχαν σαν σκοπό να κτυπήσουν τους συγκεντρωμένους ελασίτες στο Κορωπί γιατί τους ενοχλούσαν στην μυστική παραλαβή οπλισμού από τις ανατολικές ακτές της Αττικής και όχι Γερμανοί οι οποίοι δεν υπήρχαν ή ήταν ελάχιστοι στην περιοχή.

 

Έτσι άρχισε να δημιουργείται αμφιβολία για την ταυτότητα των δραστών της εγκληματικής πράξης με τάση διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων, αλλά πολύ περισσότερο με τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού της καταστροφής της πόλης σαν έγκλημα πολέμου των στρατευμάτων κατοχής, αποδιδόμενη στις εμφύλιες συγκρούσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος είχε ορισθεί απο την ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου, σαν στρατιωτικός διοικητής Αττικής επίσημα, από τον Σεπτέμβριο του 1944.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία που απόδειξαν σαν αβάσιμες τις παραπάνω απόψεις. Διαπιστώθηκε ότι τον Οκτώβριο του 1944:

 

1. Υπήρχαν ακόμη γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή, ικανές να προβούν σε κάθε είδους ενέργεια, όπως και σε αντίποινα.

 

2. Δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση ή εμπλοκή στην καταστροφή της πόλης τμήματα της Στρατιωτικής Διοίκησης Αττικής, (ΣΔΑ) του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, που συνέπεσε εκείνη την περίοδο να παραλαμβάνουν όπλα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής.

 

3. Υπήρχε φόβος βίαιης κατάληψης της εξουσίας από ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

 

4. Η αιτία της ένοπλης αναμέτρησης μεταξύ τμημάτων της ΣΔΑ και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στις ανατολικές ακτές της Αττικής, που συνέβη τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο του ‘44, ήταν η προσπάθεια του δεύτερου για την απόκτηση του συμμαχικού οπλισμού που προοριζόταν για τα τμήματα της ΣΔΑ.

 

5. Δεν υπήρχε μονάδα ή στρατόπεδο της ΣΔΑ στην Παιανία, η οποία να  είχε σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.

 

6. Τα τάγματα ασφαλείας, δεν είχαν στρατόπεδο στο Λιόπεσι και ούτε μπορούσαν να συμμετέχουν στην καταστροφή του Κορωπίου τον Οκτώβριο του 1944.

 

7. Το Κορωπί δεν καταστράφηκε από γερμανοντυμένους Έλληνες ή από τμήματα που βρίσκονταν υπό την διοίκηση του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου.

 

Τελικά τα αποδεικτικά στοιχεία για τους δράστες του εγκλήματος είναι συντριπτικά.

 

Την εγκληματική ενέργεια της καταστροφής του Κορωπίου, στις 9 Οκτωβρίου 1944, την έπραξαν γερμανικές δυνάμεις, σε αντίποινα της προσβολής τμήματός τους που έφευγε από το Κορωπί, από άνδρες του ΕΛΑΣ, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν εντολή του προϊσταμένου τους κλιμακίου γι’ αυτό.

 

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τους δράστες από το έγκλημα που διέπραξαν, δηλαδή τους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι αντί να καταδιώξουν τους αντιπάλους τους, ξέσπασαν την εκδικητική μανία τους επάνω στους αθώους αμάχους.

 

Ο τρόπος εκκαθαριστικής ενεργείας, από πλευράς Γερμανών, δηλώνει στρατεύματα ειδικά εκπαιδευμένα και εμπειροπόλεμα σε επιχειρήσεις κατοικημένων περιοχών, όπως ήταν τα γερμανικά.

 

Οι Γερμανοί προέβησαν σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις, μέχρι και την τελευταία ημέρα αποχώρησής τους, ώστε να τρομοκρατούν τον κόσμο και να αποθαρρύνουν επιθετικές ενέργειες εναντίον αποχωρούντων τμημάτων τους. Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους, προκαλούσε άμεσα την βίαιη αντίδρασή τους.

 

Το κάψιμο του Κορωπίου από Γερμανούς έχει καταγραφεί σε βιβλία και  ημερολόγια  πολλών  συγγραφέων  εκείνης  της  εποχής  και  όχι μόνο, αλλά έχει καταχωρηθεί και σε έγγραφα όπως:

 

 • Σε δελτίο πληροφοριών το οποίο εστάλη λίγες ημέρες μετά, από το κλιμάκιο Ελλάδος (Force 133) προς το Λονδίνο και το Συμμαχικό Στρατηγείο.

   

 • Σε Πίνακα του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας /Διεύθυνση Συντονισμού στην Α’ Έκδοση με τίτλο «Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωριά Συνεπεία του Πολέμου 1940-1945» που συντάχθηκε το 1945 από τον Προϊστάμενο μελετών και στατιστικής.

   

 • Στην Έκθεση Δοξιάδη, η οποία τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 1945 παρουσιάστηκε σε Παρίσι, Λονδίνο και στη διάσκεψη του ΟΗΕ.

   

 • Στη «Μαύρη Βίβλο της Κατοχής» (σελ. 90, έκδοση 2006), από την επιστημονική ομάδα ερεύνης υπό τον Μανώλη Γλέζο.

   

Το σημαντικότερο όμως αποδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής πράξης των Γερμανών Ναζί στο Κορωπί, αποτελεί η δικογραφία υπ’ αριθμ 302/1945 που συντάχθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, (ΕΕΓΕΠ) κατά Γερμανών στρατιωτικών, τριών  αξιωματικών και δύο υπαξιωματικών, κατηγορουμένων για την δολοφονία 42 κατοίκων και τον εμπρησμό 300 οικιών στο Κορωπί, στις 9 Οκτωβρίου 1944.

 

Η σελίδα της έκθεσης του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων  Πολέμου, που αναφέρεται στην δικογραφία περί της καταστροφής του Κορωπίου.

 

Η δικογραφία με εισήγηση του αρμόδιου Γερμανού εισαγγελέα, αναφέρεται στην διενέργεια ανάκρισης για την διαπίστωση της τέλεσης από τους κατηγορούμενους των παρακάτω εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα:

 

α. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, στο χωριό Κορωπί εκτελέστηκαν 42 άνδρες και γυναίκες, ενώ πυρπολήθηκαν 300 οικίες. Η δικαιολογία για το παραπάνω έγκλημα ήταν η επίθεση ανταρτών κατά γερμανικών οχημάτων, περίπου 3 χλμ. εκτός του  χωριού. Η εγκληματική  αυτή πράξη διεπράχθη από γερμανική μονάδα που στάθμευε στη Φιλοθέη. Σ’ αυτή τη μονάδα υπηρετούσαν οι υπαξιωματικοί Willi Trops και Erich Sauer. Ο διοικητής της μονάδος, φέρεται να είναι ο υπολοχαγός Fritz Schredmann ή Schremer, ή Schrekmann.

 

β. Στις 21 Ιουλίου 1944, στην περιοχή Πικερμίου, εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού 54 Έλληνες πολίτες.

 

γ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, ένας Γερμανός μοτοσυκλετιστής εφονεύθη από αντάρτες στην περιοχή του Πυριτοποιείου. Ως αντίποινα, γερμανικό τμήμα εκτέλεσε 148 αμάχους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά και έκαψε 170 οικίες.

 

Η ύπαρξη ελληνικής και αντίστοιχης γερμανικής δικογραφίας για την καταστροφή του Κορωπίου με σαφή προσδιορισμό για την τέλεση της εγκληματικής πράξης από Γερμανικά στρατεύματα, δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση του υπαίτιου της καταστροφής.

 

Παρά την έναρξη της διαδικασίας από τη γερμανική δικαιοσύνη για εκατοντάδες περιπτώσεις, τελικά δεν καταδικάστηκε κανένας Γερμανός, για κανένα από τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου.

 

Σε ό,τι αφορά λεηλασίες κλοπές περιουσιακών στοιχείων, και εμπρησμούς συμβολαιογραφείων και υποθηκοφυλακείου, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Πιθανόν να είναι Γερμανοί. Υπάρχουν καταγεγραμμένες και περιπτώσεις Γερμανών στρατιωτών σε άλλες περιοχές, που έκαναν αρπαγές από σπίτια, τις τελευταίες ημέρες πριν αποχωρήσουν. Είναι όμως πολύ πιθανό σε δεύτερο χρόνο και μετά την διέλευση των Γερμανών, ντόπιοι κάτοικοι να εκμεταλλεύτηκαν την χαώδη κατάσταση, και να έκαναν πλιάτσικο ή να κατέστρεψαν στο υποθηκοφυλακείο ή στα συμβολαιογραφεία, στοιχεία ιδιοκτησιών.

 

Στο θέμα της ύπαρξης ελληνοφώνων ή αρβανιτοφώνων ανάμεσα στους εκτελεστές Ναζί, αναφέρθηκε ότι διέθεταν ένστολους «γερμανοντυμένους» διερμηνείς, συνήθης πρακτική των γερμανικών  μονάδων ασφαλείας SS. Επίσης, όπως κατατέθηκε και σε μαρτυρίες, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν με την βία αριθμό ντόπιων για να φωνάζουν κατοίκους, τους οποίους στην συνέχεια εκτέλεσαν.

 

Αλλά και οι μαρτυρίες των ζώντων ακόμη κατοίκων του χωριού που ακούστηκαν στην ημερίδα και χρησιμοποιήθηκαν για την αφήγηση των γεγονότων ενώ προβλήθηκαν και οπτικά με ένα πολύ καλά προετοιμασμένο παραστατικό τρόπο από τους τοπικούς ερευνητές, δεν χωρούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Ακόμη και σήμερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη τους το γεγονός της καταστροφής, των εμπρησμών και των φόνων των κατοίκων από τους εξαγριωμένους Γερμανούς στρατιώτες, τους οποίους είδαν και άκουσαν, όταν ήταν μικρά παιδιά.

 

Με όλα τα τελευταία ιστορικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στην ημερίδα, τοποθετείται η πράξη της καταστροφής της πόλης του Κορωπίου στις ορθές βάσεις της, απαλλαγμένη από εμφυλιοπολεμικές έριδες και διαστρεβλώσεις.

 


Από: ΚΠ
 Ας μας πουν και για το παιδομάζωμα των εαμιτων και για τις προμηθειες που έπαιρναν με το ζορι απο πολίτες για τους "αγωνιστές" της αριστεράς
Από: Λένα Σωφρόνη
 Θερμές ευχαριστίες
Μετά την εξαιρετική 1η ημερίδα του δήμου Κρωπίας για τα γεγονότα της 9ης Οκτωβρίου 1944,οφείλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς την ομάδα έρευνας διότι, με τις ενδελεχείς και κοπιώδεις αναζητήσεις πηγών, επιβεβαίωσε την άποψη που έχω επισήμως διατυπώσει ήδη από το 2006 ότι η πυρπόληση του χωριού αποτελεί ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ.
Η επιδίωξη της τότε δημοτικής Αρχής υπό τον Θ. Αθανασόπουλο ήταν να γίνεται, στον κάθε επισκέπτη, γνωστή η μαρτυρική θυσία των Κορωπιωτών. Για το λόγο αυτό η στήλη τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο, σε περίοπτη θέση και με μεγαλογράμματη γραφή.
Τη βαριά ευθύνη της σύνταξης του κειμένου για το ιερό "Δημόσιο Σήμα" που μου ανατέθηκε την αντιμετωπίζω μέχρι σήμερα με δέος και βαθύτατο σεβασμό. Οφείλω, μάλιστα, να δηλώσω ότι καμιά παρέμβαση δεν υπήρξε στο περιεχόμενο το οποίο είναι το εξής:
1944
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 47 ΑΘΩΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
9 Οκτωβρίου 2006
Οι ευχαριστίες μου στην ομάδα έρευνας είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί προέβησαν σε αυτό το δώρο προς εμένα, χωρίς να το επιδιώκουν, εντελώς ανυστερόβουλα και σαν ανιδιοτελείς φίλοι.
Πάντα υπό την αίρεση νεώτερων ερευνητικών αποδείξεων αλλά και με σοβαρές αντιρρήσεις (σ.σ. και ποιος νοιάζεται!) για την επιλεκτική διαχείριση των πηγών από μέρους της ομάδας
Λένα Σωφρόνη
Από: Stat 71
 Παντως η ..""ιστορική αποψη""οπου οι Χιτες και ο Στρατος εκαψαν ενα καθαρόαιμο βασιλικό χωριό,δολοφονοντας 47 ανθρώπους κιολας,και στην συνεχεια οι ""λοβοτομημενοι"κατοικοι του να εξακολουθουσαν να ειναι προσηλωμένοι στην δεξια παράταξη..ουτε σε σενάριο δεν το εχουμε δει
Από: Tasos
 ΚΠ, είσαι μικρός ακόμα.
Μην μπερδεύεις τον εμφύλιο με τον πόλεμο με τους Γερμανούς.
Από: Χ
 Στην ανάρτηση της ομάδας έρευνας με τίτλο "Ποιος έκαψε το Κορωπί;" προκαλούνται μερικά εύλογα ερωτήματα.
1ο ερώτημα Γιατί στο παραπάνω γραπτό κείμενο προστέθηκαν στοιχεία και συγκεκριμένα οι παράγραφοι 4 και 3 από το τέλος, τα οποία, ούτε καθ` υπόνοια, δεν αναφέρθηκαν την Κυριακή;
Δικαιούμαστε εξαιτίας τούτης της εμβόλιμης προσθήκης να υποθέσουμε ότι:
α) Τα έμαθαν ξαφνικά δυο ημέρες μετά, ενώ επί ενάμισυ χρόνο μαζεύονταν μαρτυρίες από κάθε ηλικίας μάρτυρες.
β) Δεν θέλησαν να χαλάσουν το συγκινητικό κλίμα της Κυριακής και αποφάσισαν να μην αναφέρουν στοιχεία -ενώ τα γνώριζαν- γιατί δεν ήθελαν να διασαλευτεί το λαγαρό αφήγημα.
γ)Αντιλήφθηκαν ή κάποιοι τους ενημέρωσαν ότι η άποψη Γερμανοί νέτοι-σκέτοι σε αντίποινα και μάλιστα τρεις κι ο κούκος τελευταίες ημέρες, θα προκαλέσει θυμηδία.
δ)Υποψιάστηκαν ότι κάποιοι μπορεί να βγάλουν στη φόρα περίεργες ιστοριούλες και επομένως είναι καλύτερα να τους προλάβουν.
2ο ερώτημα Γιατί εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν ότι δεν καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα ούτε κάνουν πολιτική από τη στιγμή που με το καλησπέρα οι ιστορικοί που επέλεξαν μας πέταξαν στη μούρη τον Μελιγαλά κ.λ.π.Ήταν μόνο για να ετοιμαστεί η αρένα;
3ο ερώτημα Θα δημοσιευτεί η ημερίδα στο you tube;
Από: Με λένε Άρτεμη
 Θα δανειστω μια φράση από την περσινή ημερίδα με κεντρικό διοργανωτή-παρουσιαστή τον Θωμά Προφη για να απαντήσω στον "Χ".......
Καλά κρασιά αδερφέ.
Άλλαξε ρούχα και φόρα πυτζάμες.
Από: Θωμάς Πρόφης
 Νεώτερη δημοσίευσή μου επί του θέματος και τις ΣΦΟΔΡΩΤΑΤΕΣ αντιρρήσεις μου θα τις δείτε μετά τις ενέργειες του Δημάρχου για ανακήρυξη του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης. Πιστεύω να το κάνει σύντομα και να μην τον ... προλάβω.
Από: προς κ. Προφη
 Συμφωνα με τον ιστορικο Μ. Λυμπερατο στην ημεριδα που εγινε στο Κορωπι:

««Πράγματι, συγκροτήθηκε απόσπασμα από 70 χωροφύλακες με επικεφαλής 5 ανθυπομοιράρχους, δύναμη η οποία τελικά συνεπτύχθη στο Λιόπεσι. Όταν το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 1944 το απόσπασμα αστυνομικών για να μεταφέρουν τα όπλα με πολιτική περιβολή περνούσε από το Λιόπεσι, η δύναμη δέχθηκε πυρά ανδρών του ΕΛΑΣ, γεγονός που κινητοποίησε και τους παριστάμενους από απόσταση χωροφύλακες και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας.[46]»

Συμφωνα με το αρθρο σας που δημοσιευθηκε στην εφημεριδα των συντακτων:

«Την ίδια ημέρα (8-10-1944) ένα απόσπασμα γερμανοντυμένων (καθ’ ομολογία των ιδίων), σε φάλαγγα τριών έμφορτων αυτοκινήτων, κινείται μέσω Παιανίας για παραλαβή όπλων.
Με οδηγό κάποιον Αποστόλου και «εν μέσω αμπελώνων και καροποιήτων οδών» (δηλαδή από Χαλιδού, Καψοσπίτι κ.λπ.) φτάνει στο Κορωπί όπου, επί του κεντρικού δρόμου, στρέφεται στην προς Αθήνα έξοδο. Εκεί, αναφέρουν οι επικεφαλής, «ΕΛΑΣίτης φρουρός έβαλε κατά του τελευταίου αυτοκινήτου»

ποιος απο τους δυο εχει δικιο; Ποια ειναι η σωστη ημερομηνια και σε ποια πολη ο ελασιτης φρουρος εβαλε κατα του τριτου αυτοκινητου; Επισης απο που προκυπτει οτι το αποσπασμα ηταν γερμανοντυμενο και μαλιστα κατα ομολογια των ιδιων;
Από: Θωμάς Πρόφης
 Αν διαβάσεις και λίγο παρακάτω την εισήγηση του κ. Μ. Λυμπεράτου θα έχεις την απάντηση. Τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της περσινής (8-10-2016) Ημερίδας κυκλοφορούν απ' τις εκδόσεις ΑΩ και διατίθενται σε όλα τα Βιβλιοπωλεία.
Από: ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ
 Στα ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ της ομάδας έρευνας την 8η Οκτωβρίου με την καταιγιστική παράθεση ντοκουμέντων μάθαμε ότι οι Γερμανοί κάψανε το Κορωπί. Καμιά άλλη υπόνοια δεν επετράπη` επιθετικότατα.
Στα ΓΡΑΠΤΑ της ομάδας έρευνας τη 10η Οκτωβρίου,
να και οι Γερμανοντυμένοι,
να και οι Αρβανιτόφωνοι,
να και οι ντόπιοι που υποχρεώθηκαν να μαρτυρήσουν τους γείτονές τους και στη συνέχεια εκτελέστηκαν (μήπως κάποιοι λίγο μετά νεκραναστήθηκαν;).
Η κωλοτούμπα είναι ενίοτε σοφή πράξη αλλά δεν τιμά ούτε τις περγαμηνές, ούτε τα οφίκια, ούτε, βεβαίως, τα πρόσωπα που μετά τόσο ταρατατζούμ, καταδέχονται να μετέλθουν φτηνές πονηριές. Κρίμα...
Από: προς κ. Προφη
 Καλα δεν εχω τα πρακτικα. Διαβασα την εισηγηση εδω http://fractalart.gr/mystikes-apostoles/

Μετα αναφερει:

«Την ίδια στιγμή το Ά Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ επιχείρησε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να ματαιώσει τις μεταφορές οπλισμού, [47] στέλνοντας δυνάμεις στην περιοχή (ένα Τάγμα του ΕΛΑΣ του 34 Συντάγματος), δυνάμεις που διήλθαν μέσα από το Κορωπί, το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 1944.[48] Σε αυτούς επιτέθηκαν οι διαθέσιμες δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας και επιδόθηκαν σε μάχες εκ του συστάδην όλη τη νύχτα.»

Χρησιμοποιει σαν πηγη το βιβλιο σας. Απο που ξεφυτρωσαν τα ταγματα ασφαλειας; Ηταν το αποσπασμα που ειχε αναλαβει την παραλαβη των οπλων και περασε απο την Παιανια στις 5 Οκτωβριου;

Η εκθεση Ζαγκλη που επικαλειστε ποια ημερομηνια δινει;
Αν δεν κανω λαθος αναφερει την 5η Οκτωβριου, οπως και οτι ο πυροβολισμος απο τον ελασιτη ριχτηκε στην Παιανια και οχι στο Κορωπι οπως υποστηριζετε. Για αυτο αλλωστε ο Σπηλιωτοπουλος εξεδωσε την επομενη (στις 6 Οκτ.) τη γνωστη διαταγη. Τελικα θα μας πειτε τι ισχυει;
Από: Θωμάς Πρόφης
 Δεν διαβάζεις προσεχτικά ...
Δεν θα προσθέσω τίποτα τώρα πέρα από τις "ελλείψεις" που παρουσιάζει η "Έκθεση" της Ομάδας. Μη ρωτάς περισσότερα. Δεν θα απαντήσω.
Από: Σιούλας Γεώργιος
 Η υπόθεση ως ιστορική έρευνα θα με άφηνε αδιάφορο αν δεν υπήρχε η τραγική μοίρα των κατοίκων στο Κορωπί, που με ενδιαφέρει να μην στρεβλώνεται η ιστορία τους. Πρόκειται για μια ατεκμηρίωτη ιστορικά υπόθεση, που "βασίζεται" σε ένα δημιουργικό νεφέλωμα ημερομηνιών, γεγονότων, στοιχείων δήθεν νεοανακαλυφθέντων - ενώ είναι στην διάθεση του καθενός εδώ και χρόνια- που δημιουργούν μία εικόνα πρόκλησης για τους ιστορικούς ή μη, με επίκεντρο ουσιαστικό τα Τ.Α. Έτσι η υπόθεση Κορωπί χάνει την ατομικότητά της ως ιστορική τραγωδία του ελληνικού λαού και μετατρέπεται σε πεδίο ευθύνης των Τ. Α. και των συνακόλουθων ιδεολογικών προσεγγίσεων περί ηθικών στρατοπέδων και αποενοχοποίησης της βίας του ενός από την προδοτική δράση των Εφιαλτών. Ο ρόλος των Ταγματασφαλιτών ως προδοτικών σχηματισμών στο πλευρό των κατακτητών είναι γνωστός. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί την δαιμονοποίηση της ιστορίας, όπου για όλα τα εγκλήματα της Κατοχής φταίνε τα Τ.Α. και όχι οι κατακτητές! Εδώ επικεντρώνεται ένα τμήμα νεόκοπων που αποσιωπά την διαφορετικότητα των εννοιών, όπως αυτές χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους συνθηματολογικά από τις αντιστασιακές οργανώσεις και αυτάρεσκα ικανοποιείται από τις "ανακαλύψεις τοπικών ιστορικών" αρκεί να ικανοποιούν την εμφάνιση των Τ.Α. Έτσι η χρήση του όρου χίτες στα εαμικά κείμενα διευρύνεται και γίνεται "ανοικτός και αποδεδειγμένος δοσιλογισμός", οι χίτες γίνονται γερμανοντυμένοι, οι γερμανοντυμένοι γίνονται Τ.Α. και ο αχταρμάς συνεχίζεται. Αυτό βέβαια εν μέρει απαλλάσσει τους κατακτητές από την ευθύνη τους, αλλά αυτό λίγο φαίνεται απασχολεί. Κανένα από τα επιχειρήματα της άποψης περί ύπαρξης Τ.Α. στο Κορωπί στις 8-9 Οκτωβρίου δεν αντέχει σε κριτική,ιδίως όταν τελευταία ο κύκλος των ενεχομένων διευρύνεται αδιάκοπα. ¨εκθαμποι κάποιοι εκστασιάζονται με "ανακαλύψεις" περί μεταφοράς όπλων για τις εθνικιστικές οργανώσεις από τους Άγγλους λές και ο ΕΛΑΣ δεν μετέφερε αντίστοιχα αυτόματα όπλα και πιστόλια στην Αθήνα για να ενισχύσει τον ΕΛΑΣ Αθήνας με όπλα για μάχες σε αστικό περιβάλλον. Δυστυχώς έτσι νεφοσκεπής και αδιέξοδη είναι η ματιά μας στα ιστορικά γεγονότα όπως και στα πολιτικά, όπως οι ουρανομήκεις φωνασκίες για τους γερμανοτσολιάδες στην Πλατεία Συντάγματος πρόσφατα, που μετά φόρεσαν κουστούμια.
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS